Geen producten (0)

Grootste deel Macadamianoten stamt af van één 19e eeuwse boom

Grootste deel Macadamianoten stamt af van één 19e eeuwse boom

Opmerkelijke wetenswaardigheid: 70% van de wereldwijd verhandelde macadamia noten zijn terug te voeren op één enkele Australische boom. Onderzoek toont aan dat één enkele 19e-eeuwse boom in het zuiden van Queensland de bron is van het grootste deel van de wereldwijd verhandelde macadamianoten.

Het kleine stadje Gympie in Queensland is geïdentificeerd als de oorsprong van 70% van de macadamianoten ter wereld. Recent onderzoek uitgevoerd door twee Australische universiteiten  heeft aangetoond dat 's werelds meest dominante commerciële macadamia ras - geteeld in Hawaï - afkomstig is van één enkele boom in het zuiden van Queensland uit de 19e eeuw.

Commerciële macadamia heeft extreem lage genetische diversiteit

Macadamia-bomen zijn inheems in Australië en komen van nature voor in het zuiden van Queensland en het noorden van New South Wales. De Hawaiiaanse macadamia werd gekweekt uit een Australisch ras dat herhaaldelijk werd gekloond. Dit betekent volgens de universiteiten dat de commerciële macadamia-boom een ​​extreem lage genetische diversiteit heeft. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen de ontdekking van wilde macadamia bomen en meer "nieuwe genen" zullen stimuleren.

Genetische diversiteit zou volgens de onderzoekers de productiviteit van gewassen verbeteren, de ziekteresistentie verhogen en ervoor zorgen dat macadamia ook op nieuwe plaatsen kan worden gekweekt.

Het Hawaiiaanse ras heeft onderscheidende genetische kenmerken gemeen met een oogst van bomen in de kleine plaats Mooloo, nabij Gympie, 160 km ten noorden van de hoofdstad Brisbane. Historische gegevens toonden aan dat zaden van deze bomen in 1896 naar Honolulu werden gebracht.

Nog veel macadamia te ontdekken in Australische achtertuinen

Ondanks dat het werd aangetroffen in een smalle strook van subtropisch regenwoud, heeft de inheemse macadamia van Australië een rijke diversiteit in vergelijking met de commerciële gewassen. Dit betekent dat er hoop is dat er diverse genen worden ontdekt in Australische bossen en zelfs in achtertuinen.

Volgens de onderzoekers is er een heel sterk geografisch patroon. Alle diversiteit die er bestaat, komt uit het zuidoosten van Queensland en het noorden van New South Wales. Het Hawaiiaanse kiemplasma is erg smal en komt maar uit één plaats.

De oudst bekende gecultiveerde macadamia-boom bevindt zich in de botanische tuinen van Brisbane en werd voor het eerst geplant in 1858. De onderzoekers suggereren dat een deel van die diversiteit die verloren is gegaan in gecultiveerde planten, parken, tuinen of de achtertuinen van mensen zit.

Macadamia noten

Behoud van wilde macadamia essentieel

Volgens de onderzoekers moet alles zich nu richten op bomen- en bosbehoud:

"Er is klimaatverandering gaande, er vindt opruiming plaats en ongeveer 90% van de wilde populatie bevindt zich op privéterrein", zei hij. "Het is erg belangrijk om te identificeren waar er unieke genen in het wild zijn en prioriteit te geven aan die populaties voor instandhouding.”

“Macadamia's zijn maar een paar generaties uit het wild. Ze hebben niet zoveel selectiecycli doorlopen als bijvoorbeeld appels. Dit betekent dat er nog veel mogelijkheden zijn om ze te verbeteren. "

Macadamia's zijn een belangrijk exportgewas voor Australië. In 2017 maakten ze 14% uit van de waarde van alle tuinbouwexport.

Op NotenVoordeel.com is macadamia verkrijgbaar in verschillende variëteiten tegen onklopbare prijzen.

(bron artikel: The Guardian, Nut of note: 70% of world's macadamia can be traced back to single Australian tree, mei 2019)

Facebook Pinterest